Anasayfa Güncel Duyurular LGS ve YKS’ye Hazırlanan Adaylara Altın Tavsiyeler

LGS ve YKS’ye Hazırlanan Adaylara Altın Tavsiyeler

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yaklaşık sekiz ay sonra düzenlenecek. Nitelikli bir üniversite ya da liseye yerleşmeyi hedefleyen 8. ve 12. sınıflar ile mezun adayların, yaşamlarının en kritik aşamaları olan bu sınavlarda üstün performans sergilemeleri gerekir.

Peki, bu uzun soluklu sınav maratonuna hazırlanırken etkili bir çalışma planı nasıl oluşturulmalıdır? Çalışma temposu ne zaman ve nasıl artırılmalıdır? Adana Özel Marmara Okulları eğitim uzmanları, sizler için LGS ve YKS'ye etkili hazırlanmanın ipuçlarını anlattı.

Her Yıl Milyonlarca Aday Sınava Giriyor

Her yıl milyonlarca öğrenci nitelikli bir lise ve üniversite hayaliyle sınavlara giriyor. 2024 yılında, 1 milyon 38 bin 544 öğrenci LGS’ye, 3 milyon 36 bin 945 aday ise YKS'ye başvurdu. Bu müracaatlar sonucu 992 bin 906 öğrenci LGS’ye, 2 milyon 819 bin 362 aday Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT), 1 milyon 776 bin 496 aday Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) ve 171 bin 90 aday Yabancı Dil Testi’ne (YDT) katıldı.

2025 yılında da YKS ve LGS’de ter dökecek adayların, başarılı olmaları için hazırlık süreçlerini doğru bir şekilde planlamaları zorunludur. “Sınava daha aylar var” deyip, çalışmayı ihmal eden adayların, ilerleyen dönemde motivasyon kaybı ve yarıştan kopma riskleri söz konusu olabilir.

Nasıl Bir Çalışma Planı Yapılmalı?

Peki, verimli bir çalışma programı nasıl olmalıdır? Çalışmaya hangi konulardan başlanmalıdır? Sekiz aylık yol haritası nasıl şekillenmelidir? Çalışma temposu hangi periyotlarla artırılmalıdır?

Adana Özel Marmara Okulları eğitim uzmanları, “sistemli çalışmanın” önemine vurgu yaparak, başarılı bir hazırlık sürecinin temel yöntemlerini paylaştı. Sınavda başarıya ulaşmayı amaçlayan adayların öncellikle zihinsel (mental) olarak hazırlıklı olmaları şarttır! Bu yaklaşımın temel koşulları şu şekildedir:

Sınavı Kazanmak İstiyor Muyum?

Unutulmamalıdır ki, hiçbir başarı tesadüf değildir. Her başarının arkasında yoğun çalışma, emek ve gayret yatmaktadır. Bu nedenle her yıl milyonlarca adayın yarıştığı bu maratona dahil olan adayların öncelikle kendilerine “Ben bu sınavı gerçekten kazanmak istiyor muyum?” sorusunu sormaları beklenir.

Eğer cevap “Evet, kazanmak istiyorum.” şeklindeyse, bu kez şu soru üzerinde düşünülmelidir: “Başarılı olmak için ne yapmam lazım?” LGS ve YKS’ye hazırlanan adayların en önemli gereksinimleri zamanı verimli kullanma metotlarıdır. Bu ise bireyin ne zaman ne yapacağını bilmesi anlamanı gelir.

Aileyle İletişime Devam Edilmelidir

Başarı yolculuğunda ailenin önemli bir rolü vardır. Adaylar sınava hazırlık döneminde aile bireyleriyle sağlıklı iletişimi aksatmamalıdır. Sınav yoğunluğu arasında anne, baba ve kardeşlerin desteği asla göz ardı edilmemeli, devamlı bir diyalog içinde olunmalıdır.

“Başaracağım” Diyebilmek Önemlidir!

Merkezi sınavlarda kendine güvenmek, “başaracağım” diyebilmek oldukça önemlidir. Bunun için öz güvenli ve cesur olunmalı; “Ya kazanamazsam?” gibi endişelerden arındırılmalıdır.

Yeterli çalışma sergilenmediği fark edildiğinde ise kişi bunu dürüstçe karşılamalı ve bu konudaki eksikler giderilmeye odaklanmalıdır. Unutulmamalıdır ki bireyin en büyük yardımcısı yine kendi içindeki motivasyonu ve enerjisidir.

Kitap Okumak Yaşamın Parçası Olmalıdır

LGS ve YKS soruları ağırlıklı olarak uzun paragraflardan oluşuyor. Türkçe ve tarih gibi sözel derslerin yanı sıra matematik ve fen bilgisi gibi sayısal derslerde de uzun sorular yer alıyor. Sınav sistemi genel olarak “kitap okuyanla okumayan” üzerinde kurgulanmıştır.

Dolayısıyla çok kitap okuyan adaylar her zaman daha avantajlıdır. “Zamanım yok” demek, geçerli bir mazeret değildir. Hikâye, öykü, roman, deneme, makale… Zengin edebi metinleri okumak yaşamın parçası haline getirilmelidir. Bu anlayış sınavda adayların işini daha da kolaylaştırır.

Güzel Hayaller Kurmak Motivasyonu Artırır

LGS ve YKS’de (TYT-AYT-YDT) yalnızca adayların bilgi düzeyi değerlendirilmiyor. Soğukkanlı ve pozitif davranmak da başarıyı artıran bir faktördür. Geçmiş yıllarda dereceye giren öğrencilerin başarı öykülerini okumak veya onlarla sohbet etmek de motivasyonu olumlu etkiler.

Bazen gelecekle ilgili güzel hayaller kurmak hem dinlendirir hem de moral aşılar. Yoğun çalışma döneminde öğrenciler hoşlandıkları uğraşlara zaman ayırmalıdır. Olabildiğince dijital cihazlardan uzaklaşıp doğada yürüyüş yapmak ya da keyifli bir film izlemek zihinsel dinlenmeye ve yenilemeye katkı sunar.

Verimli Ders Çalışmanın Püf Noktaları

  • Öğretmenler ders anlatırken dikkatli bir şekilde dinlenmeli ve önemli noktalar not tutulmalıdır.
  • Dersin ardından konu tekrarı yapılmalıdır.
  • Konular kavrandıktan sonra soruların çözümüne geçilmelidir.
  • Konuları ezberlemek yerine temel kavramların öğrenilmesine odaklanılmalıdır.
  • Derslerde temel bilgilerin akılda tutulması için bazen genel tekrar yapılmalıdır.
  • Öğretmenlerin önerdiği kaliteli soru bankaları çözülmelidir.
  • Kolay ve sevilen derslerle birlikte, tüm konuların bir bütün olarak öğrenilmesine önem verilmelidir.
  • Deneme testleri zaman tutularak çözülmelidir.
Sosyal Medyada Paylaş
Erken Kayıt Fırsatları ve Duyurulardan Haberdar Olmak İçin E-Bülten’e Kayıt Olun!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.